Taisin edellisessä postauksessa mainita että kasvikuvia on luvassa. Tässäpä niitä sitten kerralla oikein kunnolla! Joka päivä on ihana löytää jotain uutta parvekepuutarhastani: uusi kukka tai nuppu tai tomaatinraakile.

 

Ensin yleiskuva parvekkeen molemmista päädyistä.

puutarha1.jpg

puutarha2.jpg

 

Sitten tarkemmin.

 

Salaattipata ei oikein ottanut onnistuakseen. Laitoin ainakin neljän eri salaattilajin siemeniä pataan mutta taisin innoissani kastella vähän liikaa, ja salaatit ovat kovin kitukasvuisia. :/

salaatit.jpg

 

Sen sijaan toinen salaattitötsä (hehe, oikeammin kaalilaatikko!), pitkulainen parvekelaatikko tuottaa jo satoa lautaselle. Takana on vuonankaalia, ja edessä rucolaa (eli sinappikaalia, siis vuonankaali ja sinappikaali laatikossa = kaalilaatikko!).

rucolatjavuonankaali.jpg

 

Pinaattitötsää pitäisi jo harvennella isompaan asumukseen.

pinaatit.jpg

 

Yrttiruukussa on persiljaa ja tilliä.

persiljajatilli.jpg

 

Yrttejä olen jo ripustellut verhokiskoon kuivumaan.

omaasatoa.jpg

 

Toisessa parvekelaatikossa on mielenkiintoinen kokeilu: parvekepalsternakka! Ei nuo siis mitenkään erityisesti parvekkeelle sopiva lajike ole, mutta ajattelin kokeilla, josko siitä palsternakkaa tulisi. Voihan noi viedä jossain vaiheessa loppukesästä maallekin jos eivät näytä laatikossa viihtyvän.

palsternakka.jpg

 

Ostin Muurlan suoramyynnistä muutaman orvokkiamppelin. Tämä sinivalkoinen on erityisen juoppo, jos ei ole puoleen päivään sitä kastellut, se riiputtaa kaikkia kukkia! Toinen, hyllyssä roikkuva valkoinen, on vähempään tyytyvä.

orvokit.jpg

 

Viime vuonna kasvatin muutamia olkikukkia ruukussa, mutta en tajunnut ottaa kukkia talteen ajoissa vaan ne ehtivät kuihtua. Nyt pitää yrittää muistaa ottaa kukat silloin kun ovat kauneimmillaan!

olkikukka.jpg

 

Paprikoita kasvoi kuudesta hyötykasviyhdistyksen siemenestä neljä. Tässä kaksi niistä. Kovin ovat pikkuisia, mutta toivottavasti nyt innostuvat kasvamaan pituutta kun pääsivät isompaan tilaan.

paprikat.jpg

 

Kevään päätteeksi sain töistä kukan, jonka kukinnot ovat vähitellen kuihtuneet ja tippuneet. Kuitenkin siinä näyttäisi olevan uusia nuppuja, joten kastelen sitäkin.

jokukukka.jpg

 

Köynnöskrassi ilahduttaa joka toinen päivä uudella kauniinkeltaisella kukalla. Tällä hetkellä siinä on jo neljä kukkaa, vaikka kuvanottohetkellä niitä oli vain yksi.

krassi.jpg

 

Toinen köynnöskasvi, sinikello, ei ole ihan yhtä kukoistava. Ehkä se jää vähän piiloon ja varjoon tuuheiden tomaattien taakse. Ajattlein että jos se kiipeäisi tuota kiviseinää pitkin tahmeilla tarttumiskohdillaan. Seuraillaan ja siirretään parempaan valoon mikäli ei siitä lähde kasvamaan.

koynnos.jpg

 

Karviaiskoiso eli tuttavallisemmin ananaskirsikka on tänä vuonna jo oman sadon siemenistä kasvatettu. Nämä vaan ovat melko pieniä toistaiseksi - ehtinevätköhän tänäkään vuonna kypsiksi asti!

ananaskirsikka.jpg

 

Toukokuussa ostin Tarton torilta kaksi munakoisoa, olin lukenut jostain että niitä voi hyvin kasvattaa parvekkeella. Valitettavasti nämä ovat vielä aika samoissa mitoissa kuin silloin toukokuussa!

baklazan.jpg

 

Onneksi tomaattisatoa on varmasti luvassa! Tämä tomaattikasvi kantaa tällä hetkellä jo neljää pientä vihreää tomaattia, vaikka kuvassa näkyy vain yksi. Tomaattikasveja meillä on ainakin kymmenen, ja monissa on jo kukkia!

ekatomaatti.jpg

 

Sisällä kasvaa edelleen mysteerihedelmiä, joista mainitsinkin jo joskus aiemmin. Oletettavasti ne ovat passionhedelmiä kuitenkin. Tyrmäsin sen ajatuksen aluksi siksi, että passionhedelmä on köynnös, mutta näissä oli tukeva puumainen varsi. Nyt ne ovat kuitenkin kasvattaneet pitkiä tarttumislonkeroita, joilla ne tarttuvat amppelinnaruihin ja siinä kasvaviin saint pauliaan ja rönsyliljaan. No, siinäpä tarttuvat. :)

ihmehedelmat.jpg

 

Orkidea, jonka ostin varmaan vuosi sitten, on tehnyt uusia kukkasia. Nuo kuvan oikeassa laidassa olevat ovat ne alkuperäisten kukkien oksat, ja nyt on siis jo toiset kukat menossa. En ole orkideoista niin perustanut, mutta kun tämän sai edullisesti, niin olen aika ylpeä siitä, että vahingossa sain sen kukkimaan uudelleen!

orkidea.jpg

 

Tässäpä kaikki puutarhoinnista tällä erää. Laaduntarkkailija oli kuvausreissulla jatkuvasti tiellä - ei oikein osaa hoitaa hommaansa. Peikko rakastaa parveketta, ja leiriytyisi mielellään mm. palsternakkalaatikkoon, mutta joku ilkeä tyyppi käy aina nostamassa hänet pois.

linssiludepuutarhassa.jpg