Tänään on ollut ahkera päivä. Tänään olen: pessyt pyykkiä, siivonnut keittiön, kuvannut KYJYjä, tehnyt töitä, pyöräillyt 15km, kokoustanut pari tuntia, käynyt kaupassa, vienyt roskia, laittanut ruokaa, pilkkonut raparperia, kastellut kukkia ja äsken hain vielä pyykit alakerran kuivaushuoneesta ja kohta meinaan tehdä raparperikiisseliä päivityksen jälkeen.

 

Ajattelin kertoilla eilisestä pyöräreissusta. Ensin fiilistelyvideo.

 

Ajelimme Kruunuvuorenrantaan katselemaan ränsistyneitä ja romahtaneita huviloita. Lisää tietoa alueesta täältä: http://www.nopsatravels.com/kruunuvuoren-rauniohuvilat/#esittely Vierailulla on kiire, sillä huvilat ja metsä saa olla tässä tilassa vissiin enää tämän kesän, sen jälkeen alueelle tulee uusia taloja.

 

Löysimme ensin äskeisen linkin kartassa numeroilla 5 ja 6 merkityt talot.

Kasaanromahtaneesta (ja kyltistä ja tölkeistä päätellen 2012 bilepaikkana toiminut) Villa Kronbergin huvilasta ei paljoa saanut käsitystä rakennuksen alkuperäisestä asusta.

villakronberg-normal.jpg

 

Lähellä oli hieman paremmassa kunnossa Lilla Kronberg ja siitä rannan suuntaan saunarakennus

lillakronberg1-normal.jpg

lillakronberg2-normal.jpg

lillakronberg3-normal.jpg

 

Näkymä saunamökiltä on suoraan Helsingin keskustaan. Linnuntietä matka on varmaan noin neljä kilometriä. Sen verran lähellä oltiin, että Linnanmäen laitteista bongattiin liikkeessä sekä Panorama, Ukko että Raketti.

lillakronberg4-normal.jpg

lillakronberg5-normal.jpg

lillakronberg6-normal.jpg

 

Seuraavaksi löytyi Lindebergin huvila (kartalla nro 1).

lindeberg-normal.jpg

 

Siitä emme menneet takaisin kärrypolulle vaan metsäreittiä kohti seuraavaa rauniota. Tätä ja seuraavaa huvilaa en löytänyt nettisivujen kartalta lainkaan.

puutarhuri1-normal.jpg

puutarhuri2-normal.jpg

puutarhuri3-normal.jpg

puutarhuri4-normal.jpg

 

Seuraavaa huvilaa ei näy tai mainita kartalla lainkaan. Tänne uskalsimme astella sisäänkin. Emme tosin yläkertaan. Sanomalehdet olivat lähinnä 70- ja 80-luvuilta. Hellasta oli renkaat viety. Ruosteinen.com selvittää, että tämä huvila on Villa Walheim. Kyseisen sivuston linkin kautta päädyin myös blogiin, jossa kerrottiin Kruunuvuoren olevan Missä kuljimme kerran -romaanin tapahtumapaikkoja. Yritin joskus lukea kyseistä romaania, mutta kyllästyin kun siinä ei tapahtunut mitään. Ehkä nyt  löytyisi uutta innostusta kun tietää enemmän romaanin sijainteja!

mysteeri1-normal.jpg

mysteeri2-normal.jpg

mysteeri3-normal.jpg

mysteeri4-normal.jpg

mysteeri5-normal.jpg

 

Pieni punainen mökki on ilmeisesti toiminut kanalana. Ikkunat oli hassusti lattiantasossa (juuri näkyy ikkunanpuitteita kasvillisuuden takana) ja sisällä oli sänkyjä ja varmaan melko hiljattainkin asuttu.

kanala1-normal.jpg

kanala2-normal.jpg

 

Seuraavaksi löytyi puutarhurin huvila (kartalla numero 2).

puuthuvila1-normal.jpg

puuthuvila2-normal.jpg

 

Huvilan läheltä alas merellepäin näkyi katoton rakennus kalliojyrkänteen juurella. Tämä on varmaan ollut sauna tms. Emme kiivenneet alas katsomaan lähemmin.

puuthuvila3-normal.jpg

 

Puutarhurin huvila oli ensimmäinen sellainen rakennus, johon todella uskalsimme mennä sisälle. Lautalattiat olivat tukevat ja etuoven portaatkin tuntuivat kestäviltä.

puuthuvila4-normal.jpg

puuthuvila5-normal.jpg

 

Kuvassa näkyvä puupanelointi vaikutti melko uudelta, ehkä tälle talolle oikeasti yritetään tehdä jotain!

puuthuvila6-normal.jpg

 

Varsinainen yllätys odotti yläkerran toisessa huoneessa. Huone oli maalattu täyteen veikeitä kuvioita ja takkakin näytti olevan peräisin jostain 80-luvulta.

puuthuvila7-normal.jpg

puuthuvila8-normal.jpg

puuthuvila9-normal.jpg

 

Kärrypolun päässä melkein viimeisenä oli Villa Kissinge.

kissinge1-normal.jpg

kissinge2-normal.jpg

kissinge3-normal.jpg

kissinge4-normal.jpg

kissinge5-normal.jpg

kissinge6-normal.jpg

kissinge7-normal.jpg

 

Kärrypolun päässä oli vielä Villa Hällebo, mutta talo näytti sen verran asutulta ettemme uskaltaneet mennä sinne asti. Olimme aiemmin kuulleet sille suunnalle menneen veneen, joten arvelimme jossain alkupään raunioiden (talot 5 ja 6) ja loppupään talojen (talot 1-4) välillä ollevan jonkun kesänviettopaikka. Netistä selvittelin että ilmeisesti Hällebossa todella asuu joku ja se aiotaan suojella.

 

Kävellessämme takaisin pyörille nappasin vielä metsälammesta muutaman kuvan.

lampi-normal.jpg

lumpeet-normal.jpg