Sain valmiiksi maaliskuun salainen neuleystävä -paketista löytyneestä värikkäästä langasta sukat. Niistä tuli oikein kivan väriset, kun onnistuin sovittamaan vielä värinvaihtelutkin kohdilleen!

raitasukat.jpg

 

Lisäksi voisin viimein listata tänne luettuja kirjoja lukuhaastetta ajatellen. Maaliskuun alusta alkaen olen kulkenut töihin autolla, ja kun matka kestää 35-40 minuuttia yhteen suuntaan tylsää moottoritietä, pitää matkalla olla jotain mielenkiintoista tekemistä. Radiosta tulee useimmiten niin turhaa lätinää ja samoja tusinakappaleita, että rupesin varailemaan kirjastosta äänikirjoja kasetteina, kun autossa on kasettisoitin. Näin on tullut parin kuukauden aikana luettua jo monta kirjaa kuunnellen niitä autossa.

 

Lukuhaasteen kohtaan 10. Suositun kirjailijan ensimmäinen kirja.

Anna-Leena Härkönen: Häräntappoase

Ihan viihdyttävä kuunneltava, vaikka päähenkilön asenteet ja elämänkatsomus välillä ärsyttikin suunnattomasti.

harantappoase.jpg

 

Lukuhaasteen kohta 11. Sellaisen suosikkikirjailijasi kirja, jota et ole aiemmin lukenut.

Enni Mustonen: Tunteiden lukukausi

Pidän Enni Mustosen (alias Kirsti Mannisen) historiallisista romaaneista, mutta en ole niinkään tutustunut hänen maailaishömppäkirjoihin. Tällä hetkellä kuuntelen autossa Mustosen Yllätysperintöä, joka on kyllä melkoisen samanlainen kuin tämä oli. Ei pitäisi kuunnella niin samantapaisia kirjoja niin lähekkäin, menee henkilöt ja tapahtumat sekaisin!

tunteidenlukukausi.jpg

 

Lukuhaasteen kohta 18. Yli 100 vuotta vanha kirja.

Arthur Conan Doyle: Baskervillen koira

Enpä ollut aiemmin lukenut yhtään Sherlock Holmesia! Tämä oli lyhykäisyydessään viihdyttävä kirja, tosin miesääni lukijana ei ollut hyvä auton hurinassa, ja välillä piti säätää auton kasettisoitinta todella kovalle jotta ei missaisi mitään tapahtumia.

baskervillenkoira.jpg

 

Lukuhaasteen kohta 20. Kirja, jonka valitset pelkästään kannen perusteella.

Mikael Bergstrand: Sumua Darjeelingissa - ja teetä

Tämän kirjan värikäs kansi kiinnitti ensin huomioni, ja kun huomasin kirjailijankin tutuksi nappasin kirjan mukaani. Vielä kun tämä oli jatko-osa aiemmin lukemalleni Delhin kauneimmat kädet -kirjalle, ja Göranin seikkailut Intiassa jatkuivat, niin tämän luki ihan hujauksessa. Tuttua humoristista meininkiä ja keski-ikäisen Göranin pohdintaa elämästään ja läheisistään.

sumuadarjeelingissa.jpg

 

Lukuhaasteen kohta 24. Kirja, joka tapahtuu paikassa, jossa olet aina halunnut käydä.

Lisa See: Pionin rakkaus

Lisa Seen olen jo jonkin aikaa listannut lempikirjailijoihini. Ensin luin häneltä Lumikukka ja salainen viuhka -kirjan, sittemmin Shanghain tytöt sekä Dreams of Joy. Siksipä tartuin kirjastossa tähän kirjaan. Listasin tämän lukuhaasteessa juuri tähän kohtaan siksi, että olen jo jonkin aikaa (en ehkä aina...) halunnut käydä Kiinassa. En missään suurkaupungissa, vaan maaseudulla tai jossain hiljaisemmassa paikassa ja tutustua paikalliseeen kulttuuriin ja etenkin historiaan. Olin toissakesänä avoimen yliopiston kurssilla "Kiinan moderni historia" ihan vain mielenkiinnosta, ja se viritti matkailuintoa entisestään.

Pionin rakkaus sijoittuu 1600-luvulle ylhäisönaisten elämään. Se kertoo rakkaudessa riutuneista nuorista naisista, jotka kuolevat rakkautensa tähden. Mytologinen kertomus kuolleesta nuoresta naisesta on aiheena mielenkiintoinen, ja käsitykset ja uskomukset kuolemanjälkeisistä tapahtumista ovat kiehtovaa luettavaa. Paikoitellen tarina kyllä puudutti, kun mikään ei tuntunut etenevän ja päähenkilön hupsuus ja lapsellisuus ärsytti. Toisaalta se on varmaan aika osuva kuvaus 16-vuotiaasta päähenkilöstä.

pioninrakkaus.jpg

 

Lukuhaasteen kohta 32. Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat kotikaupunkiisi tai -kuntaasi.

Leena Lehtolainen: Väärän jäljillä

Laskenhan minä nykyisenkin asuinkuntani kotikaupungikseni, etenkin kun olen syntynyt täällä, mutta koen myös Espoon kotikaupungikseni, sillä suurimman osan elämääni olen asunut siellä ja kasvanut siellä. Siispä Maria Kallio -dekkari on omiaan kotikaupunkini tarinaksi. Olen kuunnellut äänikirjoina muutaman Maria Kallio -romaanin, mutta Väärän jäljillä oli minulle uusi tuttavuus. Tämä taisi tarttua jostain kirpparilta mukaani parilla eurolla. Muuten en niin dekkkareista tai jännitysromaaneista perusta (paitsi että nyt on menossa Stephen Kingin karmiva Under the Dome) mutta nämä Leena Lehtolaisen dekkarit ovat mukavia luettavia.

vaaranjaljilla.jpg

 

Loppuun vielä lukuhaasteen kohta 4. Kirja, jonka kirjoittaja oli alle 25-vuotias, kun kirja julkaistiin.

Anne Frank: Nuoren tytön päiväkirja

Olen muistaakseni nähnyt jonkin dramatisoinnin tästä, mutta varsinaista päiväkirjaa en ole aiemmin lukenut. Oli mukava huomata, kuinka syvällisiä pohdintoja omasta elämästä Annella oli, ja toistaalta kontrastina siihen sekoittuvat teinin tavalliset murheet ihmissuhteista. Sellainen veikeä pinnallisuus ja kuitenkin sodan ja piileskelyn aiheuttama ajattelevaisuus sekoittuvat yhtenäiseksi Annen tarinaksi päiväkirjassa.

annefrank.jpg

 

Nyt on lukuhaasteessa luettuna jo 17 teosta. Tällä hetkellä autossa on menossa Enni Mustosen Yllätysperintö, joka ei taida helposti sopia jäljellä oleviin kohtiin. Ehkä "kirja, jonka lukeminen hiukan nolottaa sinua" koska se on niin hömppää, sellaista chick litiä kuin olla voi, tai sitten kohtaan "hauska kirja". Täytyy nyt katsoa. Myös keskeneräisenä on Stephen Kingin "Under the Dome" (suom. Kuvun alla), jonka aion sijoittaa kohtaan "jännityskirja tai dekkari".