Sain loppuun asti J. M. G. Le Clezion romaanin Autiomaa, joka tuntui hieman pitkästyttävältä. Teema oli kiinnostava: lukutaidottoman ja köyhän maurilaistytön matka hurmaamaan eurooppalaisia kauneudellaan ja omaperäisyydellään. Toteutus oli jatkuvaa tajunnanvirtamaista haahuilua tunnelmissa, maisemissa ja kuvailussa. Ehkä olisi pitänyt pystyä lukemaan pidempiä pätkiä kerralla, niin kuvailuun ja tunnelmointiin olisi päässyt paremmin sisään. Tarinan juoni sinänsä ei tuntunut etenevän yhtään, tai sitten se yhtäkkiä teki suuren harppauksen sitä kuitenkaan selittelemättä. Mielenkiintoinen lukukokemus silti, yritän aina lueskella kaikkea erilaista, jotta en jumiutuisi vain helppolukuisiin kirjoihin!

autiomaa.jpg

 

Pohjois-Afrikan autioilta seuduilta siirrytään Pohjois-Korean vankileirille. Tiettävästi ainoa vankileirillä syntynyt ja siellä kasvanut paennut henkilö on pääosassa Blaine Hardenin kirjoittamassa romaanissa Leiri 14 (Pako Pohjois-Koreasta). Tämä kirja on osittain kaunokirjallinen teos ja osittain tavallaan tietokirjallisuutta. Kirjassa kerrotaan monin taustatutkimuksen Pohjois-Korean vankileireistä ja myös keskitytään joko leireiltä tai ylipäätään Pohjois-Koreasta paenneiden sopeutumiseen ympäröivään yhteiskuntaan. Voi kuvitella, kuinka hankalaa on psykologisesti ymmärtää että on olemassa sellaisia asioita kuin ”rakkaus” tai ”perhe” ja ehkä vähitellen kyetä luottamaan ympärillä oleviin ihmisiin kun on kasvatettu kavaltamaan keitä vain pystyy saadakseen ruokaa ja selvitäkseen hengissä.

leiri14.jpg

 

Lisää rankkoja aiheita tuli joulukuussa luettua kun luin Sapphiren romaanin Precious. En ole nähnyt kyseistä elokuvaa, mutta kirjan olin jo aikoja sitten lisännyt luettavien listalle. Tämän olisin mieluiten lukenut alkuperäiskielellä, suomeksi monet sanonnat ja puhekielisyys häiritsivät lukemista liikaa. Tämä suomennos kuitenkin sattui olemaan meillä kirjastosta lainassa, joten en jaksanut lähteä metsästämään englanninkielistä teosta, ja matkalle piti saada joku kevyt pokkari. Kirja oli muutamassa tunnissa luettu, se on yllättävän lyhyt. Ehkä kielen vuoksi traaginen ja epätodellisen karu maailma ei oikein auennut. Kuitenkin lukeminen sai haluamaan nähdä leffan, juoni on hyvin rakennettu ja päähenkilön ajatukset tuodaan kirjassa kivasti ja uskottavasti esille.

precious.jpg