Nimettiin asuinkumppanin kanssa sunnuntai uudelleen – siitä tuli Strömsö-päivä, joka tarkoittaa kodinhengetäröintiä Kodin Ilo -blogin innoittamana. Toinen innoittaja on ollut chick lit –genreen lukeutuva kirja Murusia, jonka on kirjoittanut Sari Luhtanen. Kirja on ihan uusi, vaikkei ollutkaan kirjastossa Bestseller –osastossa. Kuitenkin tämä kirja oli leppoisa luettava, ja jätti hyvän tuulen jälkeensä. Oikea hyväntuulen kirja!

Lisää osoitteessa: http://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/murusia/

murusia-normal.jpg

Tämän lisäksi olen lukenut tässä syyskuussa seuraavat romaanit: Eduard Vilde: Mäeküla Piimamees, Edwidge Danticat: Breath, Eyes, Memory sekä Edwidge Danticat: The Farming of Bones.

Nyt luettavana: Anita Desai: Baumgartner's Bopmbay, A. H. Tammsaare: Kõrboja Peremees sekä Ayad Akhtar: Appelsiinikuorten katu.

 

Tämä Strömsöpäivä sujui pitkälti töiden merkeissä, ja vasta kahdeksan jälkeen pääsin kodinhengetär –moodiin. Yhdentoista jälkeen olikin ruoat laitettu ja saattoi nauttia tuoreista raaka-aineista valmistetuista hyvistä ruoista.

 

Tänään olen onnellinen pienistä asioista:

- poppi ja tutut kappaleet soivat radiossa ruokaa laittaessa

- pienet partiolaiset veikkasivat minua 7 vuotta nuoremmaksi

- sieniä ei ollut liikaa putsattavaksi viikonlopun jäljiltä

- olen löytänyt liikunnan ilon, huomenna taas keppijumppaan!

- olen tässä kuussa tehnyt paljon sunnuntaisin töitä, joten seuraavassa palkassa on luvassa mukavasti rahaa

- omat partiotytöt vauhkosivat innoissaan tulevasta retkestä: "voidaanhan me sitten tehdä paellaa ite, mun isä sanoo et se on espanjalaista?" "saadaaksme sitten lähteä siellä sieniretkelle?" "Voidaanko me ite tehä ruoat?"

- kissa, joka aamulla herättää leipomalla tyynyä ja lösähtää makaamaan olkavarren päälle

 

Sitten tämän päivän kokkailuihin.  Brunssiksi töiden lomassa söin köyhiä ritareita sovelletun ohjeen mukaan. Leipä oli mennyt niin kovaksi, ettei sitä enää halunnut syödä. Se oli jopa niin kovaa, että hajotin leikkuulaudan, joka on sellainen ulosvedettävä taso keittön laatikoiden yllä. Nappasinpa näppäränä tyttönä vasaran ja nauloja käteeni ja korjasin asian. Ei tässä mitään talonmiestä tarvita!

 

Myöhäiseksi lounaaksi söin nolosti Bhilly's pizzan, koska ne olivat lähikaupassa tarjouksessa. Nämä pizzat tuovat mieleeni muutaman vuoden takaisen sinkkuajan.

 

Ilta/yöruoaksi olikin sitten alkuun mausteista tomaatti-papukeittoa. Tämä ohje löytyy uusimmasta Kotivinkistä 17/2013. Ohjetta en harmikseni löytänyt netistä. Muutin mausteiden osalta hieman: tabascon sijaan laitoin chiliä ja punaviinietikan sijaan yrttiviinietikkaa. Tämä ei ole niin mausteinen kuin mitä mainostaa, pystyin syömään keittoa, vaikka yleensä en pidä mausteisesta ruoasta. Makua löytyi kyllä! Keitosta ei tullut niin sosetta kuin olisin toivonut, sauvasekoitin ei silpunnut papujen tai paprikoiden kuoria kovin hyvin, ja tomaattienkin kuoria tuntui keitosta löytyvän. Ehkä soseutin sen liian myöhään, kun odotin keiton jäähtymistä tunnin ennen soseuttamista...?

tomaattipapukeitto-normal.jpg

tomaattipapukeitto1-normal.jpg

 

Pääruoaksi oli Pirkkaohjeen mukaan lihapullia ja juuresröstiä. Ohje löytyy täältä: http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/139527-peruna-porkkanarostit-ja-lihapullat Ohjeesta poiketen laitoin rösteihin noin 100g ekstraa sekä porkkanaa että perunaa (en osannut arvioida määrää oikein, ja lisäksi harmikseni ostin perunat ilmeisesti hunajamelonin hinnalla, mur), lisäsin siksi yhden munan sijaan kaksi, ja käytin emmentaljuustoraasteena punaista emmentalia.

Lihapulliin lisäsin pari valkosipulinkynttä pieneksi raastettuna (olisi voinut lisätä enemmänkin, makuasia) ja musta- ja maustepippureissa en havaitse olevan eroa, joten rouhin pippurimyllyssä olevia thaimaalaisia pippureita (lanko toi Thaimaasta) reilusti molempien pippurien edestä.

 

En tiedä, olisivatko juuresröstit onnistuneet ilman muotoiltua pannua, sillä "taikina" ei mitenkään tahtonut asettua tiettyyn muotoon, ja raastesuikaleet sinkoilivat minne sattuu. Meidän valurautaisella lettupannulla tulee sydämenmuotoista tavaraa, siispä juuresröstit olivat jotakuinkin sydämenmuotoisia!

rostit1-normal.jpg

rostit2-normal.jpg

rostit4-normal.jpg

rostit3-normal.jpg

rostit5-normal.jpg

rostit6-normal.jpg

lihapullat-normal.jpg

 

 

Lisäksi paistoin muutamat sienet, jotka innokkaat partiolapset olivat minulle poimineet (suppilovahveroita sekä keitettyjä karvarouskuja).

sienet-normal.jpg

sienet2-normal.jpg

 

annos-normal.jpg

 

Jälkiruoaksi tein jo päivällä karpalo-vadelmakiisseliä tällä ohjeella: http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/139514-karpalo-vadelmakiisseli Tosin ajattelin, että koska pakastin pursuilee tavaraa, olisi hyvä käyttää jotain sieltä eikä ostaa pakastevadelmia. Siispä omasta versioitani tuli karpalo-mansikkakiisseliä. Kiisselistä tuli melko makeaa, olisi pitänyt laittaa vähemmän sokeria (mitäs en mitannut sokeria vaan heitin vain). Kiisselistä ei valitettavasti ole kuvaa (hengaa jääkaapissa tylsässä pakasterasiassa).

 

Mitähän näistä syntyy...?

ciabattaainekset-normal.jpg