Lähes kaksi viikkoa sitten kärräsin saumurin Vantaan aikuisopiston saumurikurssille. Kurssikertoja oli kolmena päivänä. Perjantaina tuotiin omat saumurit (jos sellaisen omisti) ja käytiin pari tuntia läpi teoriaa koskematta vielä koneisiin. Lauantaina ja sunnuntaina olikin sitten työntäyteiset päivät kun harjoittelimme langoittamista ja erilaisia tikkejä ja materiaaleja.
 
Matka alkoi sateisena perjantai-iltapäivänä kun pakkasin saumurilaatikon jätesäkkeihin sateen varalta ja kiinnitin kaljakärryyn ja kävelin muutaman kilometrin kurssille.

Ensimmäisenä iltana katsoimme dioja siitä, mitä kaikkea saumurilla voi tehdä. Samalla hypistelimme mallitilkkuja ja kyselimme kysymyksiä.
 
Seuraavana aamuna meninkin sitten junalla kurssille, en jaksanut kävellä. Aloitimme ihan perehtymällä kukin oman koneemme langoittamiseen. Koneet langoitettiin  erivärisillä langoilla, jotta ompeleesta tunnnistaisi aina mikä lanka on kyseessä. Esimerkiksi jos punainen lanka oli löysällä, tiesi että pitää kiristää alasiepparilankaa. Laitan tähän varmaan tämän blogin ensimmäisen naamakuvan itsestäni. Tämä on meinaan ainoa kuva, jonka muistin koko lauantaista ottaa (tai pyytää vastapäätä olevaa ottamaan).

Saumuri on muuten Bernina 700D, jonka tilasin Karnaluksin verkkokaupasta (www.kl24.ee), hintaa saumurille tuli alle 400€, kun Suomesta ostettuna sama laite olisi ollut tuplahintainen. Voin kyllä suositella tuota verkkokauppaa kaikille. Maksu hoituu verkkopankin kautta, palvelu ja yhteydenpito on suomenkielistä (koneasioissa asioi Antonin kanssa) ja toimitus oli todella edullista (10€ Suomeen lähipostiin) ja nopeaa!


 
Illalla kotiintultuani halutti kamalasti ommella jotain, joten väsäsin sitten ompelukoneella (saumuria en vielä osannut käyttää, ja muutenkin se oli jätetty kurssitiloihin). Tein tuollaisen väljän puhvihihaisen mekontapaisen, jolle en oikeastaan vielä ole keksinyt käyttötarkoitusta. Tämä oli kokeilu tehdä jotain 30-luvun tyyliin sopivaa seuraavan viikonlopun teemasynttäreille.
 
 
Sunnuntaina harjoittelu jatkui. Eniten ylpeilin resorien kiinnityksen onnistumisesta. Tässä kuvassa siis pääntieresori sekä hihansuuresori, kokonaan saumurilla kiinnitettyinä collegekankaaseen.


 
Sunnuntaina raahasin sitten saumurin kävellen takaisin kotiin, ja pakkohan sitä oli päästä heti oppimiaan taitoja kokeilemaan. Langoitin saumurin valkoisilla langoilla (tulikoe kun langat eivät enää erotukaan toisistaan!) ja kokeilin tehdä kässäpussin Marimekon ”Savannin kaunotar“ jämäpalasta. Koko pussi on tehty saumurilla lukuun ottamatta pientä vahvistusta nyörinsuulla.


 
Tämän jälkeen aloin tehdä vanhasta oranssista paneeliverhosta hametta, ja onnettomuudekseni ajelin sitten nuppineulaan, vaikka olin ollut todella varovainen niiden kanssa ja kokeillut ommeltavan osuuden kertaalleen läpi. Yläterään tuli selkeitä lovia, niin kovaa onnistuin ajamaan neulaan. Siihen loppui saumurointi vaikka innostusta oli todella paljon.
 
Seuraavana tiistaina sitten sain autokyydin valtuutettuun huoltoliikkeeseen, ja terän teroitus maksoi 18€, eli olisi voinut pahemminkin käydä. Työ oli valmis odottaessa. Samalla reissulla saatiin toisessa paikassa pyörä huollettua, ketjut vaihdettua. Onneksi on perheessä iso auto, johon pyörät ja saumurit mahtuu hyvin!
 
Aiemmin mainittuihin 30-lukuteemaisille synttäreille tein synttärisankarille lahjaksi kaksi juhlalaukkua. Toinen on virkattu vaaleanpunaisesta Hjertegarn Bom-Mix –puuvillalangasta. Ompelin sisälle vuoriksi palasen vanhaa satiinista helmalakanaa ja siihen pienen sisätaskun. Kiinnitykseksi olin ajatellut sellaista magneettilukkoa, ja sellaisen jo ostinkin kun totesin, että sen magneetti on todella voimakas, eikä sitä helposti saisi auki kun laukku on niin lörö. Siispä ompelin sisäpuolelle ihan vaan tarranauhanpalat. Vuorin kiinnitin ompelemalla käsin.
Malli on Dropsin sivuilta: http://www.garnstudio.com/lang/us/pattern.php?id=4447&lang=us. Tosin muokkasin sitä hieman.
 
Toiseen laukkuun ostin kympillä Eurokankaasta jotain paksua morsiuskankaan näköistä materiaalia. Tämän laukun tein paljolti saumurilla mutta myös ompelukoneella. Nyörikujan kanssa oli aluksi ongelmia, kun valitsemani nauha vaan purkautui. Ohjetta laukkuun ei ollut, niinpä moni työvaihe tuntui turhalta enkä osannut ajatella työjärjestystä järkevästi. Aloitin silittämällä tukikangasta mutta tässä vaiheessa jo ajatusvirhe tapahtui ja laitoin vuorikankaan väärinpäin. Siispä mokasin ja laukussa on vuoren saumat sisäpuolella laukkua eikä kankaiden välissä, kuten kuuluisi. Kuitenkin lahjan saaja vaikutti tyytyväiseltä molempiin laukkuihin.
 


Olen yrittänyt etsiskellä kirjastoista jotain laukkujentekoaiheista kirjaa, lähinnä ommellen ajattelin. Selailin Suuret käsityölehdet ja Modat kolmelta vuodelta läpi ja todella vähän niissä oli laukkuohjeita. Eli jos joku tietää hyvän kirjan niin saa vinkata!
 
 
Samana viikonloppuna oli toisetkin synttärit, joihin en päässyt, sillä 30-luvun teemaiset juhlat olivat Turussa ja nämä toiset Helsingissä. Siispä tein synttärisankarille maatuskakirjanmerkin tämän  ohjeen mukaan.Turussa käydessäni ehdin kuin ehdinkin kiirehtiä JättiRätti -nimiseen kangaskauppaan. Aivan ihana paratiisi, jossa hinnat ovat todella edulliset. Ostin kolme kiloa erilaisia trikoita, collegea sekä myös venymättömiä kankaita ja kiinnisilitettävää tukikangasta. Yhteensä ostokset painoivat 3 kiloa ja maksoivat vain noin 45€! Suosittelen tätä kauppaa ehdottomasti. JättiRätti sijaitsii noin 2,5km juna-asemalta pohjoiseen, kävely on suloisen omakotitaloalueen läpi. Lähellä on myös SPR:n Kontti -myymälä. Nämä molemmat paikat ovat viikonloppuisin auki vain launtaisin 15:een saakka.

Nyt olen sitten saumuroinut "joogahousuja", siitä ehkä sitten seuraava päivitys!